maandag 22 februari 2016

De Keizerlijke Griekse Praesens Mars

Goed nieuws op deze eerste vakantiedag van regio midden: Tu Quoque brengt weer een nieuw liedje uit! We houden ervan klassieke hits van de grootheden uit de populaire muziek te gebruiken - Beach BoysGreaseK3Kabouter Plop... - en gingen dit keer aan de slag met een echte klassieker, die weer actueler is dan ooit: de Imperial March, misschien beter bekend als het thema van Darth Vader uit Star Wars.

Nu we de basisrijtjes Latijn zo langzamerhand aardig gecoverd hebben, vonden we het tijd om aan het Grieks te beginnen. We hadden eigenlijk een andere hit op het oog voor het praesens, maar tijdens een chatsessie met Tu Quoque collega Guiot over het hoe en wat schoot de Imperial March me ineens te binnen. Ik schreef de tekst, Guiot zong hem in en vervolgens ging het filmpje nog heen en weer voor de edit inclusief rijtjes in Griekse letters (altijd iets meer gedoe dan Latijn!), en zo was een video van galactische dimensies geboren. Dat andere nummer bewaren we trouwens voor de aoristus, die over niet al te lange tijd uit zal komen, en er staat ook nog een ander liedje in de planning!

Hier is hij dan, de Keizerlijke Griekse Praesens Mars: luister, huiver en feel the Force van het Griekse praesens!



vrijdag 19 februari 2016

Je leert nog eens wat op zo'n studiedag (2)

Een nieuwe app waarmee ik kennismaakte op de studiedag een tijdje geleden: Sticky Moose. Deze app is bedoeld om samen beslissingen te nemen. Je voert een vraag in, waarop degenen die je de link geeft vervolgens suggesties/antwoorden kunnen invoeren, en daarna kunnen stemmen op de input van de andere deelnemers. De site loodst je stap voor stap door het proces en geeft je dan een link voor je deelnemers en een link voor jezelf om je pagina te beheren. Het wijst zich eigenlijk vanzelf.

Je kunt met deze app dus leerlingen ideeën laten invoeren en vervolgens op elkaars ideeën laten stemmen. Ik gebruikte deze app tot nu toe voor een verkiezing van de moeilijkste woorden van het hoofdstuk en de handigste ezelsbruggetjes, en maakte in beide gevallen vervolgens een quiz op Kahoot met de meest gekozen woorden. Om de leerlingen snel op de site te krijgen, gebruikte ik een verkorte URL die ik maakte met Bitly, waar ik op dezelfde studiedag kennis mee maakte.

In het geval van de ezelsbruggetjes zag dat er zo uit:


De leerlingen gingen er enthousiast mee aan de slag. Zo nu en dan werd er wel wat onzin ingevuld. Dit zou je kunnen voorkomen door te eisen dat ze hun eigen naam opgeven en het principe in te stellen dat als er geen zinnig antwoord is ingevoerd onder je naam, dat telt alsof je de opdracht niet hebt gemaakt - met eventuele consequenties. Ik liet de grappen voor wat ze waren dit keer en maakte gebruik van de vele goede ezelsbruggetjes die ingevoerd werden, én had het genoegen het effect tijdens de quiz de volgende les te zien!