maandag 6 april 2015

Klassieke apps deel 1

Tja, Grieks en Latijn zijn niet de meest bestudeerde talen en daarmee ook niet erg populair onder appmakers, maar als je Engels kunt, is er toch het een en ander te vinden.

Ik testte de gratis apps van SPQR. SPQR wil graag leerlingen op hun devices Latijn laten leren - en Grieks, maar uiteraard is er meer voor Latijn. Op hun site Romans Go Home! lees je alles over hun ideeën en natuurlijk over hun apps, groepskorting op apps voor onderwijs bijvoorbeeld.

Gratis versies zijn er voor Speed Latin en Mythology. Speed Latin is een leuk spelletje waarbij je verschillende puzzeltjes en vragen op het gebied van Latijn moet uitvoeren: werkwoorden benoemen, getallen herkennen, woordzoekers, het Latijn bij de Engelse betekenis spellen. Het ziet er leuk uit en gaat op tijd en is denk ik voor klas 3 en hoger (TTO) geschikt. De gratis versie valt wel gauw in herhaling, maar als je een iPadklas hebt, is het inzetbaar als leuk tussendoortje.



Mythology is een app die mythologische verhalen vertelt met plaatjes in een soort comic/game-stijl, waarna je spelletjes kunt doen om te testen of je het verhaal onthouden hebt. De gratis versie heeft alleen Pandora, dus dat is snel klaar, en je moet ook wel behoorlijk Engels kunnen om de vrij lange verhalen te lezen.



Helemaal gratis is Virgil Out Loud, een app waarin een paar highlights van de Aeneis worden voorgelezen en van wat achtergrond en aantekeningen worden voorzien. Het voorlezen gebeurt uiteraard met een zwaar Engelstalig accent, maar de informatie ter introductie van iedere passage is niet gek en misschien dat de overdreven voorlezer bij leerlingen de gene om metrisch voor te lezen wat wegneemt?



De betaalde apps van SPQR bevatten woordenboekapps, allerlei hulpmiddelen om de taal te leren en spelletjes zoals hangman en woordzoekers. Het ziet er allemaal interessant uit, maar omdat het allemaal in het Engels is, is het al met al niet zo direct toepasbaar in de klas. De flagship app SPQR bestaat ook voor Android, de andere apps alleen voor Apple.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten