maandag 28 september 2015

Random Student Picker

Ik startte het jaar zonder computer op school, maar gelukkig had ik besloten de Random Student Picker uit te proberen, want zo had ik ook zonder computer leerlinglijsten bij de hand. Dat was echter een bijkomend voordeel, niet het echte doel van de app.

Want wat is het dan? Een app, waarin je de namen van je leerlingen per klas invoert, waarna de app vervolgens random een naam kiest. Zo kun je dus willekeurig de beurt geven, waarbij je kunt kiezen of een gekozen leerling nog een keer aan de beurt kan komen of niet.


Ik vond het ideaal toen ik de namen nog niet goed kende om toch snel beurten te kunnen geven, en ook om vlot een simpele oefening na te kijken is het handig, aangezien ik niet 'random' kan kiezen zonder nadenken. De modus waarbij ook gekozen leerlingen opnieuw aan de beurt kunnen komen is goed om iedereen erbij te houden, maar de versie waarbij de lijst steeds korter wordt, was wel confronterend toen bij een huiswerkoefening met 22 vormen in een klas van 29 leerlingen de app uiteindelijk zei: 'You have no more students left to call on.' Juist.

Er bestaan verschillende van dit soort apps, dus het is de moeite waard even te zoeken en te kijken welke je handig lijkt. Ik ging voor de simpelste met die optie voor wel of niet opnieuw kiezen, maar misschien vind je een andere fijner. Een rondje google levert overigens ook soortgelijke systemen voor op de PC op.

woensdag 23 september 2015

Latijnse rotrijtjes op Memrise

Geïnspireerd door mijn steen en been klagende derdeklassers die ik een onmogelijke stapel rijtjes liet leren voor een herhalingsSO, maakte ik op Memrise cursussen voor is/ea/id, hic/haec/hoc en ille/illa/illud. Met al die dubbelvormen was het nog niet zo eenvoudig een sluitend én werkbaar systeem te vinden, maar ik denk dat het ongeveer gelukt is.

Je krijgt de vormen op volgorde te zien, uitgaande van het leersysteem waarbij je steeds mannelijk-vrouwelijk-onzijdig per naamval leert. Bij iedere vorm zie je ook in het klein de andere naamvallen die hij kan zijn. Bij het terugvragen kun je vervolgens een of meerdere goede antwoorden invullen, op volgorde en zo kort mogelijk.

Voor 'ea' levert dit de volgende geaccepteerde antwoorden op:
nom ev v
abl ev v
nom mv o
acc mv o
nom abl ev v
nom acc mv o
nom abl ev v nom acc mv o

Dit betekent dus dat het ook goed wordt gerekend als je maar een optie invoert, maar anders moet je alle opties al invoeren als je ze nog niet geleerd hebt. Ideeën voor een beter systeem zijn welkom.

Als je zelf gaat testen of je leerlingen erop af stuurt, hoor ik graag de reviews, hier of op het forum van de cursussen op Memrise! Je vindt ze hier:

Is, ea, id
Hic, haec, hoc
Ille, illa, illud

Voor een algemene uitleg van Memrise, klik hier.



vrijdag 4 september 2015

Dansende beelden

Het is een week vol leuke filmpjes! All Creative Work Is Derivative: de titel alleen al past uitstekend bij de klassieken, en dit filmpje, waarin antieke beelden tot leven komen in een hypnotiserende dans, is echt prachtig.


woensdag 2 september 2015

Tu Quoque presenteert: de zelfstandig naamwoordendans!

Jaaaa, het is zover! Met trots presenteer ik u de zelfstandig naamwoordendans van Tu Quoque! Wederom namen we een klassieker onder handen om hem nog klassieker te maken en transformeerden we ditmaal de Latijnse zelfstandige naamwoorden van groep 1, 2 en 3 tot een swingend geheel (overigens met dank aan leerlingen van collega Guiot voor de tekst).

Als Kabouter Plop die rijtjes kan onthouden, kun jij het ook!




dinsdag 1 september 2015

Sesamstraat-klassiekers

Ik geef het toe, ik kijk nog altijd graag Sesamstraat. Het blijft gewoon leuk. Nog leuker wordt het, als Sesamstraat een parodie maakt. En veel leuker wordt het niet, als Sesamstraat een klassieke parodie maakt.

Deze kende ik al:


Maar vandaag ontdekte ik dankzij The Classics Library deze:


Toch eens kijken of ik die ergens in het lesprogramma kan inpassen!

dinsdag 25 augustus 2015

Starten met Grieks

In regio midden is het schooljaar weer gestart, wat betekent dat er ook weer klassen gaan starten met Grieks. Nu is het leren van een nieuw alfabet van zichzelf al best leuk natuurlijk, maar het kan altijd leuker!

Je kunt (samen met mij!) het alfabet zingen op Tu Quoque:




Je kunt het alfabet leren op Memrise


En vervolgens een quiz doen op Kahoot:



Knappe leerling die er dan nog steeds geen iota van snapt!


Voor meer over Tu Quoque, klik hier
Voor meer over Memrise, klik hier
Voor meer over Kahoot, klik hier


zondag 5 juli 2015

Filoponos crowdfunding

Een Nederlandse app om Griekse werkwoorden te leren, dat klinkt goed, niet? Hij is in ontwikkeling, en in crowdfunding. Filoponos is een oefenapp voor het Griekse werkwoordsysteem gebaseerd op de Verb Drill van Mastronarde, waarbij de leerling oefent met een mix van verbogen vormen op zijn eigen niveau. Al vanaf een euro kun je bijdragen aan de realisatie van deze app. Alle informatie vind je hier.




maandag 8 juni 2015

Eerbetoon aan Horst Brandstätter

Aan wie? Aan de man die ervoor zorgde dat Playmobil uitgevonden werd. Hij is overleden, werd vandaag bekend gemaakt, dus de Playmobil poppetjes lachen een dagje niet hun onschuldige glimlach.

Maar goed, aangezien Playmobil praktisch onverwoestbaar is, zeg maar duurzamer dan brons, leeft deze man voort door zijn roem, daar weten de Romani Plaemobiliani gelukkig ook alles van! En daarom een vrolijke post ter ere van meneer Brandstätter: een portret van de nieuwste toevoeging aan mijn Romeinenfamilie. Ze zijn nog in training, maar hopen deze zomer hun filmdebut te maken op Tu Quoque!


zondag 3 mei 2015

Behind the scenes bij de Romeinen

In de Romeinenweek verdienen mijn Romani Plaemobiliani wel wat extra aandacht! Ze zijn de sterren in een deel van onze video's op Tu Quoque en eerlijk is eerlijk, het ligt aan mijn drukke leven en niet aan hun enthousiasme dat het nog maar een paar video's zijn.

Maar hoe doe je dat, Playmobil 'op locatie filmen'? Met een green screen? Dat dacht ik aanvankelijk wel, maar de (gratis) iPad-apps werkten allemaal niet mee. Dus keek ik om me heen op zoek naar een achtergrond van de juiste grootte en vond een transparantenboekje van Pompeii: tadaa!



 Zelfs de titelpagina bewees zijn nut:



Ik leg de Romeinen simpelweg op de afbeelding en fotografeer van boven. En voor alle locaties buiten Pompeii (zoals de Parthenon) print ik foto's op de juiste grootte in kleur. Een analoog green screen, dus. 

Deze foto's zet ik achter elkaar in een Keynote-presentatie, waarin ik tekstvakken of -wolkjes kan toevoegen, waarna ik die presentatie importeer als pdf (om verspringen te voorkomen) in Explain Everything om er een filmpje met geluid van te maken. 



En dan heb je zoiets. Fijne Romeinenweek!

zondag 26 april 2015

Klassieke apps deel 2

Vers terug uit Rome na een mooie reis ben ik helemaal in de stemming voor archeologische apps! En gelukkig doen ze het beter dan de apps uit deel 1.

De eerste app die ik uitprobeerde is ArcheoRoma. Deze app geeft basisinformatie over museums, sites en exhibits in Rome namens de 'Soprintendeza speciale per i beni archeologici di Roma'. Je hebt met deze app snel een overzicht van de bezienswaardigheden, met een korte beschrijving en alle praktische informatie zoals adres (met kaartje), openingstijden, prijzen, bereikbaarheid met OV etc. Nadeel is dat er maar een beperkte selectie sites en musea in de app zit en aan de afdeling nieuws te zien, is de boel al 2 jaar niet meer geupdate. Misschien beter om op hun site te kijken, maar als je in Rome loopt zonder internet, zou je het adres van, zeg, de Crypta Balbi kunnen opzoeken, op je ios of Android apparaat.



Ook voor in Rome is de  SPQR-ND app Roman Forum van de University of Notre Dame. In deze app kun je informatie vinden over monumenten van het Forum. Je kunt ze aanklikken in een interactieve satellietfoto of selecteren uit een lijst en krijgt vervolgens een foto, een verhaaltje en verschillende oude platen bij het monument. Grappig is dat je met een schuif geleidelijk de foto kunt laten overgaan in een oude tekening. Al met al een leuke app om mee te nemen op de Rome-reis of om in de klas in te zetten ter voorbereiding. De app bestaat voor iPad en iPhone. Meer informatie over deze app vind je op de site van het SPQR-ND-project.



Ostia heeft een eigen app, die simpelweg Ostia Antica heet. Je kunt in het Italiaans en Engels filmpjes bekijken over verschillende onderdelen van de opgraving, die ook vanuit een interactieve kaart te vinden zijn. Daarnaast is er een gallerij met veel mooie foto's en een paar plattegronden. Als je de app opent, vraagt hij de QR-code te scannen om toegang te krijgen tot multimedia content. Wie in Ostia komt, wordt bij dezen opgeroepen QR-codes te zoeken en te delen! Als ik er weer eens heen ga, neem ik in ieder geval deze app mee. Hij is overigens van dezelfde organisatie als ArcheoRoma, meer informatie vind je hier.



Tot slot een app die ik leerde kennen met dank aan de postertjes in Pompeii bij ons bezoek afgelopen donderdag: Pompeii Touch. Er is een gratis demo-versie met 3 monumenten (Via dell'Abondanza, tempel van Apollo en Huis van Menander) en een volledige versie voor 2,99 met 16 monumenten. Ik testte de gratis versie. Je krijgt als je een monument aanklikt een foto te zien die je met je vinger 'schoon' kunt vegen om de reconstructie te zien. Er zit ook een knopje informatie met een korte uitleg in het Engels. Er zijn nog 3 icoontjes die in de gratis versie niet werken, en waarvan het me ook niet helemaal duidelijk is wat ze doen, verschillende weergavemogelijkheden denk ik. De reconstructietekeningen zijn prachtig en het gedeeltelijk onthullen door eroverheen te strijken maakt de app erg geschikt als ondersteuning bij een rondleiding. Ik stel me zo voor: 'Van deze zuilen moet je je voorstellen dat ze gestuct waren' - swipe over de zuilen- 'en hier stond dan de tempel - swipe over de tempel. De app bestaat voor Android, ios en Windows; meer informatie vind je hier.




maandag 6 april 2015

Klassieke apps deel 1

Tja, Grieks en Latijn zijn niet de meest bestudeerde talen en daarmee ook niet erg populair onder appmakers, maar als je Engels kunt, is er toch het een en ander te vinden.

Ik testte de gratis apps van SPQR. SPQR wil graag leerlingen op hun devices Latijn laten leren - en Grieks, maar uiteraard is er meer voor Latijn. Op hun site Romans Go Home! lees je alles over hun ideeën en natuurlijk over hun apps, groepskorting op apps voor onderwijs bijvoorbeeld.

Gratis versies zijn er voor Speed Latin en Mythology. Speed Latin is een leuk spelletje waarbij je verschillende puzzeltjes en vragen op het gebied van Latijn moet uitvoeren: werkwoorden benoemen, getallen herkennen, woordzoekers, het Latijn bij de Engelse betekenis spellen. Het ziet er leuk uit en gaat op tijd en is denk ik voor klas 3 en hoger (TTO) geschikt. De gratis versie valt wel gauw in herhaling, maar als je een iPadklas hebt, is het inzetbaar als leuk tussendoortje.



Mythology is een app die mythologische verhalen vertelt met plaatjes in een soort comic/game-stijl, waarna je spelletjes kunt doen om te testen of je het verhaal onthouden hebt. De gratis versie heeft alleen Pandora, dus dat is snel klaar, en je moet ook wel behoorlijk Engels kunnen om de vrij lange verhalen te lezen.



Helemaal gratis is Virgil Out Loud, een app waarin een paar highlights van de Aeneis worden voorgelezen en van wat achtergrond en aantekeningen worden voorzien. Het voorlezen gebeurt uiteraard met een zwaar Engelstalig accent, maar de informatie ter introductie van iedere passage is niet gek en misschien dat de overdreven voorlezer bij leerlingen de gene om metrisch voor te lezen wat wegneemt?



De betaalde apps van SPQR bevatten woordenboekapps, allerlei hulpmiddelen om de taal te leren en spelletjes zoals hangman en woordzoekers. Het ziet er allemaal interessant uit, maar omdat het allemaal in het Engels is, is het al met al niet zo direct toepasbaar in de klas. De flagship app SPQR bestaat ook voor Android, de andere apps alleen voor Apple.

maandag 23 maart 2015

Moois van anderen via Tu Quoque

Voor wie het gemist had: we zijn online! Maar Tu Quoque is niet het enige kanaal op Youtube dat leuke en nuttige filmpjes maakt op klassiek gebied. Als je bij onze afspeellijsten kijkt, zie je naast onze eigen playlists een selectie van video's die wij goed vinden, geordend op thema. Maar had je ook al ontdekt dat je bij 'kanalen' kunt zien welke kanalen wij volgen? Bijvoorbeeld Classica Nova en Jacco Calis, die teksten bespreken van de examenauteurs. Ken je nog andere Youtube-kanalen die we moeten aanbevelen? Laat het me weten in de comments of op Twitter!

donderdag 19 maart 2015

Tu Quoque is online!!

Ik deed al een tijdje geheimzinnig over een upcoming project, maar nu de Week van de Klassieken is gestart, is het eindelijk zo ver: Tu Quoque is online!

Samen met oud-collega Guiot Duermeijer, die blogt op Anna Klassiek, heb ik de laatste maanden achter de schermen gewerkt aan een Youtube-kanaal met leerzame video's voor Grieks en Latijn. Want er is veel te vinden, maar veel is saai, en die reputatie hadden we niet meer nodig bij de Klassieken.

Wat maakt ons leuker? Latijnse werkwoordsuitgangen meezingen met K3 of de Beach Boys en flipfilmpjes over grammatica met onze Romani Plaemobiliani in de hoofdrol, soms zelfs doeltaal-voertaal. Daarnaast hebben we playlists gemaakt met video's van anderen die we leuk vinden, waaronder mythen in een modern jasje, de belachelijk leuke geschiedenisliedjes van de History Teachers en Disney in het Latijn of Grieks, maar ook serieuzere video's over geschiedenis en archeologie. En we zijn nog lang niet klaar, dus er komt alleen maar meer bij!



Neem vooral een kijkje, abonneer je op ons kanaal, volg ons op Twitter (@blogexmachina en @annaklassiek) of hier op Blogger (vul je mailadres in in de rechterbalk om bij elk nieuw bericht een notificatie te krijgen), gebruik onze filmpjes in je lessen en stuur ook vooral je leerlingen naar ons toe! We horen graag wat je ervan vindt.




maandag 16 maart 2015

Trajanus' zuil in stop-motion

Hoe konden de Romeinen zonder alle moderne techniek zoiets enorms als de zuil van Trajanus bouwen? National Geographic heeft er een geweldig stop-motionfilmpje over. Leerlingen giebelden wat om het gezucht en gesteun van de Romeintjes, maar vonden het heel interessant!


dinsdag 20 januari 2015

Memrise for teachers

Memrise is bezig meer mogelijkheden speciaal voor gebruik in het onderwijs te ontwikkelen. Het mooie is, dat ze daarbij direct aan de gebruikers vragen: wat wil je kunnen doen met Memrise?

Nog voor de tool uit was, kon je je al aanmelden als leraar en werd je vervolgens uitgenodigd lid te worden van een groep op Facebook, waar je al je ervaringen, wensen en vragen kon delen. De mensen van Memrise zijn daar ook daadwerkelijk in gesprek met gebruikers, dus daar werd ik al blij van!

Sinds vandaag is Memrise for teachers in de lucht. Ik heb gelijk voor mijn eerste, tweede en zesde klas een klas aangemaakt en de link per mail naar de leerlingen gestuurd. De eerste brugklassers hebben zich al aangemeld en wat ik op basis daarvan kan zien, is dat de klas een eigen overall leaderboard heeft en een voor de course die aan de klas gekoppeld is. Je kunt per klas ook meerdere courses koppelen, dus mijn klas 2 Grieks én Latijn is gelijk een mooie testcase daarvoor. Zo te zien doet het nu nog niet zoveel meer dan dat, maar op Facebook wordt ondertussen hard gebrainstormd wat er nog meer bij moet komen. Ik heb zo het idee dat het wel eens heel goed zou kunnen worden!

Ook meedoen? Maak een account op Memrise, 'start met leren' bij alle cursussen die je je leerlingen wil laten doen (klik hiernaast op het label Memrise om mijn eerdere posts hierover te zien) en zoek de knop om je aan te melden als leraar. Je krijgt dan links een tabje 'my classes'  en kunt daar klassen aanmaken. Het wijst zich eigenlijk vanzelf.