dinsdag 30 oktober 2018

Tu Quoque doet Queen

Guiot, gaan we in de herfstvakantie nog een liedje maken?

Ja, tof, welk rijtje moeten we nog?

Imperfectum/thematische aoristus.

Zou dit nummer werken?

Even luisteren. Ja, top!

Maak jij de tekst?

Is goed!

Judith begon dus vrijdagmiddag om half 5 een keer aan de tekst... en we namen hem die avond in 1,5 uur op. Efficiënt samenwerken noemen wij dat. Guiot liet de afgelopen dagen zijn editing skills erop los en daar issie dan: het imperfectum en de thematische aoristus op Another One Bites the Dust! Knappe leerling die dat nog uit z'n hoofd krijgt ;)







maandag 2 juli 2018

Voor de aankomende examenkandidaten

Het schooljaar is bijna voorbij en ik heb net de zomercursus voor mijn Grieken V5 klaargezet, waarmee ze zich alvast kunnen voorbereiden op V6. Daarin zette ik onder andere twee links naar wat algemene informatie over Herodotus: op Kox Kollum en op Stilus. Voor de latinisten heeft Stilus een hele verzameling nuttigs, die vind je hier. Ook Superlatijn heeft weer een pagina voor hen.

Er zijn ook twee woordenlijsten bij het pensum Herodotus die je op Memrise kunt leren: deze en deze. Voor de latinisten is er hier ook een woordenlijst bij het pensum Ovidius te vinden.

Verschillende filmpjes over Herodotus en wat achtergrondinformatie bij de teksten vind je in de playlist Herodotus 2019 bij Tu Quoque. Onder 'kanalen' vind je ook de mensen die vaak tekstbesprekingen plaatsen, maar die heb ik nog nergens gevonden; dat zal na de zomer wel komen.

Ken je nog andere handige online hulpmiddelen voor examenkandidaten? Laat het weten in een reactie hieronder of op Twitter!

zaterdag 9 juni 2018

Macbook en Memrise

Volgend jaar gaan de brugklassers hun eigen laptop gebruiken bij ons op school, en daarom moeten alle docenten die in de onderbouw werken aan de laptop, die we gaan aansluiten op nieuwe digiborden. En die laptops zijn Macbooks. Dus kregen we afgelopen week een cursus om te leren omgaan met die dingen. Ik werkte al op twee eerdere scholen met een Macbook, en hoewel ik in mijn herinnering altijd aan het vechten was met dat apparaat, schakelde ik eigenlijk moeiteloos weer over na twee jaar alleen met Windows te hebben gewerkt.

Het eerste dat ik deed toen ik mijn Macbook had opgehaald, was natuurlijk het polytonale Grieks opzoeken. Grieks typen in elk programma, thuis én op school, wisselen tussen Grieks en Latijns alfabet met een druk op de knop (ok, twee knoppen): dat alleen al maakt deze omschakeling voor mij de moeite waard! Het tweede dat ik deed, was hem een klassiek tintje geven. Hij moet tenslotte wel herkenbaar zijn, toch?


En toen ik zo makkelijk Grieks kon typen, had ik gelijk zin om weer aan mijn Memrise-werkwoorden te werken. Ik voegde een paar nieuwe levels toe aan de Griekse werkwoorden en sprak een hele reeks Latijnse in. Vanavond wilde ik daar nog weer even mee verder gaan, maar toen bleek er van alles mis: mijn Macbook weigerde ineens audio op te nemen, terwijl dat de vorige keer dus wel werkte, en de audio van de vorige keer bleek bovendien niet goed opgenomen.
Na alle browsers te hebben geprobeerd, ging ik dus maar weer terug naar mijn eigen laptop. Die nam op, maar met dezelfde problemen. Uiteindelijk kwam ik erachter dat de woorden een voor een opnemen in plaats van op 'next' drukken wel werkte. Ik wiste dus alle opnames van de vorige keer (een voor een) en nam nieuwe op (een voor een). Ik heb het probleem aan Memrise gemeld en hoop dat het snel wordt opgelost, want audio opnemen gaat nu dus nog veel langzamer! Volgens mij staat alles wat ik al had er weer goed op, maar voor nu laat ik die audio van de Latijnse werkwoorden verder maar even liggen, helaas.

Daarnaast kwam ik erachter dat op de computer het Grieks van mijn iPad ineens spaties leek te bevatten na alle letters met accent of spiritus. Ik typte dus alle geaccentueerde letters opnieuw op de Macbook. Maar goed, dat is in ieder geval voor de volgende keer geen probleem meer, en het was goede oefening om de plek van de accenten op de Mac te leren ;) Ondertussen was ik wel 2 uur verder en had ik nog geen nieuwe vorm ingevoerd! Ook dat is werken met ICT... Maar ik voerde daarna nog wel de thematische aoristus in, waarmee de werkwoorden t/m thema 3 van Argo volgens mij compleet zijn. To be continued!

donderdag 31 mei 2018

Grieks znw op YMCA

De afgelopen weken werkten we bij Tu Quoque weer aan een nieuw liedje: nummer uitzoeken, tekst schrijven, zang opnemen, editen en dan tenslotte nog de Griekse tekst in zo'n video zien te krijgen (dat is het ingewikkelste onderdeel, eigenlijk...). Vandaag voegden we alles samen en konden we hem eindelijk 'uitbrengen'!

En als je de vierlettergrepige rijtjes van de uitgangen van de Griekse zelfstandige naamwoorden op muziek wilt zetten, is er natuurlijk één klassieker die gelijk in je opkomt...

Met trots presenteer ik: het Griekse znw op YMCA!



dinsdag 3 april 2018

Het Griekse werkwoord op Memrise

(Voor eerdere posts met meer uitleg over Memrise, kun je klikken op het label 'Memrise' in de rechterzijbalk)


Nu het Latijnse werkwoord op Memrise staat, mocht Grieks natuurlijk niet achterblijven! Ik gebruikte mijn paasweekend nuttig en maakte een start met het invoeren. Dat is natuurlijk best een klus, maar het Grieks typen kan ik gelukkig op de iPad met accenten en al vrij makkelijk  met AGK Keyboard (te vinden in de Appstore). De rest van de informatie voer ik op de computer in (dat typt toch sneller), en ik heb geleerd van het Latijn: ik spreek nu ook gelijk de audio in (daar ben ik voor het Latijn ook weer een stukje verder mee, trouwens).

Inmiddels staan indicativus, imperativus en infinitivus praesens actief van de thematische werkwoorden met en zonder contractie en εἰμί erop, met de voorbeeldwoorden uit Argo (maar die komen overeen met die van Pallas, behalve dat je λαμβάνω erbij cadeau krijgt). De cursus is hetzelfde opgezet als de Latijnse werkwoorden. Na de testenweek ga ik hem laten testen door mijn leerlingen, dus ik ben benieuwd. Je vindt de cursus hier!


donderdag 22 maart 2018

Wat is jouw epitheton?

Ik postte hem al een tijd terug op Twitter, maar kwam hem vandaag weer tegen: een leuke (Engelstalige) quiz om uit te vinden welk Homerisch epitheton jij zou hebben.

Voor het gebruiksgemak in de klas heb ik er een verkorte URL voor aangemaakt op bitly: als je bit.ly/Epitheton (hoofdlettergevoelig) in je adresbalk typt, kom je gelijk bij de quiz. Hoe je zo'n handige korte link maakt, leg ik hier uit.

Ik kreeg als resultaat 'the Great Teller of Tales', en ben benieuwd hoe ik mijn V5 Grieken voortaan mag aanspreken ;)


zondag 18 maart 2018

Het Latijnse werkwoord op Memrise

(Voor eerdere posts met meer uitleg over Memrise, kun je klikken op het label 'Memrise' in de rechterzijbalk)


Memrise is mijn favoriete taalleerapp, en ik probeer mijn leerlingen er ook altijd aan te krijgen. Met alle andere leerprogramma's die ze al gebruiken, lukt dat niet altijd, maar als ze eenmaal om zijn, is er maar een conclusie mogelijk: het werkt! Laatst meldde een leerling van vorig jaar me trots dat ze, samen met een klasgenoot, fanatiek aan het memrisen is voor Latijn: 'We maken er een wedstrijd van!' En inderdaad, op het leaderboard kan ik zien dat ze de afgelopen maand duizenden punten hebben behaald.

Voor 4 Latijn heb ik intussen het hele Latijnse werkwoord erop gezet. De cursus is gebaseerd op de (Engelstalige) cursus Italiaanse werkwoorden waarmee ik zelf mijn grammaticatentamens doorkwam voor mijn vertaalopleiding bij ITV. Dit houdt in dat je de vormen als woorden leert, en actief. Ik merkte zelf dat ik op die manier al heel snel een automatisme ontwikkelde voor de Italiaanse werkwoordsvormen, en dat lijkt me voor Latijn ook heel nuttig, dus vandaar de keus een soortgelijke cursus te maken. Omdat je niet per se alles op volgorde hoeft te leren, maar ook een level kunt kiezen, is de cursus ook geschikt voor de onderbouw om nieuwe vormen aan te leren.

Ik ben er dankzij Memrise achter gekomen dat ik zelf erg graag met geluid leer, dus ik ben ook begonnen met het inspreken van de vormen, maar dat is veel meer werk dan het invoeren (je moet iedere vorm apart aanklikken, dan telt ie af tot 3 en dan duurt het opslaan nog een paar seconden), dus dat zal nog wel even een werk in uitvoering blijven. En het volgende plan is natuurlijk dit ook voor het Grieks te doen, maar dat is ook nog wel een aardig projectje...

Je vindt de cursus hier, of door te zoeken naar 'Latijnse werkwoorden' op Memrise. Komende periode gaan we weer aan de herhaling van alles in V4 Latijn, dus dan gaan we testen of ie het doet :)