vrijdag 20 augustus 2021

Griekse schrijfles op Youtube

 Van onze tot nu toe 448.000 views op Youtube voor Tu Quoque, zijn er 143.000 voor het Griekse alfabet op Vader Jacob. Ik wijdde al eens eerder een blogje aan andere online tools om het alfabet te leren, maar een ding ontbrak daar eigenlijk nog bij: letters leren schrijven.

Vorig schooljaar had ik na een paar jaar Latijn te hebben gedraaid voor het eerst weer een tweede klas Grieks, en kwam ik tot de conclusie dat ik die ouderwetse schrijfles niet meer zo goed vond werken. Voor dit schooljaar filmde ik daarom het schrijven van het alfabet, en stopte die filmpjes in een Powerpoint met de drukletters en de uitspraak erbij. 

Dat bleek een gouden zet, want ik zat in een opstelling zonder goed zichtbaar bord, waarbij ik niet naar de kinderen toe kon lopen op anderhalve meter. Een Powerpoint waarmee ze zelf aan de slag konden, was dus ideaal. De Powerpoint had alleen een nadeel: hij was zo groot, dat bij sommigen de filmpjes steeds bleven hangen, ook als ze hem van de Elo downloadden.

Nu ik mijn lesmateriaal van het afgelopen jaar aan het ordenen ben, ben ik er eindelijk aan toegekomen om een filmpje van die powerpoint te maken en hem op Youtube te zetten. De nieuwe generatie Graeci kan dus aan de slag!



(En voor wie denkt dat ik allerlei high tech apparatuur gebruik voor die filmpjes, dit is achter de schermen: een ovenrooster, verhoogd met Playmobildoosjes, waarop ik mijn mobiel plat neerlegde boven mijn schrijfwerkje. En een ouderwets schrift dat nu op elke pagina een Griekse letter heeft staan...)



donderdag 29 april 2021

Ik dacht ik deel die escaperoom even...

 Zoals je in mijn vorige post kon lezen, had ik in OneNote een leuke escaperoom gemaakt voor V4 Latijn. Die wilde ik graag als voorbeeld laten zien op mijn blog, maar dat kan niet vanaf de school-Sharepoint. Ik had hem dus met wat gedoe op mijn Google Drive gezet, enigszins op hoop van zegen dat het zou werken.

Dat werkte dus niet, kreeg ik vandaag te horen van een van de collega's uit de Facebookgroep voor docenten klassieken. Dus ik ging op zoek naar een andere manier om het voor elkaar te krijgen. Dat werd een Odyssee van een uur of 3, maar het resultaat is in ieder geval dat je de escaperoom nu wel kunt bekijken. 

 Ik kwam al snel tot de conclusie dat een OneDrive aanmaken voor mijn blogaccount waarschijnlijk wel handig was. Dat was geen probleem. Vervolgens deelde ik het bestand met dat account, maar het bestand, of welk gedeeld bestand dan ook, kopiëren naar die nieuwe OneDrive lukte niet.

 

Zoals meestal met dit soort problemen, hielp de officiële handleiding niet echt, maar vond ik uiteindelijk de oplossing op een forum. Hoe krijg je een OneNote-notitieblok naar een andere OneDrive:

1. Je voegt eerst je tweede OneDrive toe in je OneNote-app. Deze optie vind je als je op je profielfoto klikt (in de Mac-app zit hij links onderaan). 

2. Vervolgens open je het originele notitieblok dat je wilt kopiëren in de app. 

3. Je gaat online naar de OneDrive van je andere account (gebruik 2 verschillende browsers om naast elkaar ingelogd te kunnen zijn) en maakt daar een nieuw, leeg notitieblok aan. Dit nieuwe notitieblok open je vanuit de online OneDrive ook in de desktop-app. 

4. Nu heb je dus je oude notitieblok van je ene account en je nieuwe notitieblok van je andere account allebei geopend in de desktop-app. Je kunt nu secties uit je oude notitieblok kopiëren naar je nieuwe. Als de secties een wachtwoord hebben, moet je ze eerst even openen voordat het werkt. Het kopiëren moet dus wel sectie voor sectie, maar op zich is dat niet heel veel werk, en als je ze op volgorde kopieert, komen ze ook op volgorde in je nieuwe notitieblok terecht.


Of deze truc nu ook werkt om mijn escaperoom naar je eigen Sharepoint/OneDrive te importeren, weet ik niet, want in dat geval heb je geen bewerkingsrechten voor het notitieblok dat je wilt kopiëren, terwijl ik die bij mijn eigen escaperoom natuurlijk wel heb. Als iemand het weet of geprobeerd heeft, hoor ik het graag! Je kunt natuurlijk sowieso de tekst en plaatjes kopiëren en in een eigen notitieblok zetten, aan de hand van de docentenhandleiding de wachtwoorden weer toevoegen en zo je eigen kopie creëren. De links naar de escaperoom en bijbehorende bestanden vind je in mijn blog daarover!



vrijdag 23 april 2021

Een digitale escaperoom in de klas

 Ik ben naast docent van tieners ook begeleiding van scouts van dezelfde leeftijd (Explorers). En hoewel ik op scouting in een heel andere setting met die tieners werk dan op school, zijn er uiteraard ook veel overeenkomsten. Mijn ervaring als docent helpt me op scouting, en mijn scoutingervaring zet ik ook regelmatig in op school. Scoutingspelletjes doen het ook goed in mentoruren, bijvoorbeeld.

Net als de scholen ging ook scouting tijdens de lockdowns online. En daardoor leerde ik een heel andersoortig spel kennen dat het op school ook goed doet: een digitale escaperoom. Collega-leiding Jasper maakte er verschillende voor onze jeugdleden en voor de leiding, en het basisprincipe erachter heb ik vervolgens gekopieerd om een Hercules-Challenge voor mijn V4 te maken, die teksten over Hercules lazen afgelopen periode.

 De opzet is simpel: je maakt verschillende opdrachten, die maar aan één speciale eis hoeven te voldoen: er moet een wachtwoord uitkomen. Vervolgens zet je die opdrachten klaar in OneNote. Je kunt hierin namelijk alle secties met een wachtwoord beveiligen. Als je iedere opdracht in een nieuwe sectie zet, kun je er dus voor zorgen dat de uitkomst van iedere opdracht toegang geeft tot de volgende, en zo een escaperoom creëren. Een wachtwoord kan alles zijn wat je kunt typen: een code, een woord, een zinnetje. Wie het eerst bij de laatste pagina aankomt, heeft gewonnen. Ik deed de challenge live in de klas, maar omdat hij digitaal is, werkt hij ook prima in een online les.

 Wat voor een opdrachten kun je in zo'n OneNote-escaperoom inzetten? Van alles! Je kunt tekst en afbeeldingen toevoegen, maar ook links (die je ook onder plaatjes kunt verstoppen) naar sites, filmpjes, google maps, of wat je ook maar bedenkt. Je kunt het heel simpel houden of los gaan met alle toeters en bellen. 



Als voorbeeld kun je hier mijn escaperoom bekijken. Er is ook een docentenhandleiding bij. Mijn leerlingen hadden ter voorbereiding een huiswerkopdracht, maar die is niet eens echt noodzakelijk, ze kunnen ook tijdens het spel de werken van Hercules googlen, en bij de laatste opdracht bijvoorbeeld een afbeelding van een bepaald werk inleveren o.i.d. (mijn leerlingen speelden daar massaal vals en leverden een willekeurig plaatje in, want Forms controleert dat natuurlijk niet).

Er waren leerlingen die al snel afhaakten omdat ze niet uit een opdracht kwamen (ondanks dat ik had aangegeven dat ze me rustig hints mochten vragen), maar een groot deel was er fanatiek mee aan de slag en zei achteraf dat ze het een leuke opdracht vonden. En het is misschien niet geheel toevallig dat de winnaars in mijn groep ook scouts waren :) 

Voor mijn leerlingen staat het OneNote-bestand op de Sharepoint die aan onze Elo gekoppeld is, waar ze hem gelijk online kunnen openen. Ik had hem hier eerst gelinkt via mijn Google Drive, maar dan bleek je nog steeds op Sharepoint uit te komen, waar mensen buiten school geen toegang toe hebben. Na een paar uur klooien is het me gelukt om hem op de OneDrive van mijn blogaccount te krijgen. Hij is daar dus in ieder geval te bekijken. Hoe ik hem uiteindelijk gekopieerd heb gekregen, kun je hier lezen. Of het ook mogelijk is om hem op die manier naar je eigen OneDrive/Sharepoint te transporteren, weet ik niet.  Wat in ieder geval kan, is de tekst en plaatjes van de opdrachten kopiëren naar een nieuw notitieblok, wat je vervolgens weer van wachtwoorden voorziet. 

Docenten mogen mijn Hercules-Challenge gerust jatten. Pas alleen wel even de Forms-link die bij het twaalfde werk staat aan, anders krijg ik de kunstwerken van je leerlingen binnen...



donderdag 25 februari 2021

Online lesgeven

 Aan het begin van de eerste lockdown begon ik weer fanatiek aan deze blog, maar in de realiteit van alle vormen van coronaproof lesgeven die we inmiddels hebben gehad, bleek dat ik niet echt tijd overhield, ook al heb ik veel minder te doen buiten schoolzaken.

Nu het vakantie is, wil ik toch wat ontdekkingen online zetten. Ik heb een beetje het gevoel dat iedereen deze dingen inmiddels allang zelf ontdekt zal hebben, maar weet ook uit ervaring dat een random gesprekje met een collega je soms een nieuw trucje kan opleveren dat al die tijd pal onder je neus op je scherm heeft gestaan, dus ik deel toch maar de apps en trucs die ik momenteel veel gebruik. Ook de tips uit mijn eerste corona-blog en verslag van de eerste online lesweek blijken nog steeds actueel. Misschien kunnen andere docenten hun ontdekkingen in de comments toevoegen? 


Privé-kanalen en aparte vergaderruimten in Teams

Wij werken op school met Teams. Wat we daarin veel gebruiken, zijn de privé-kanalen, waarin we de leerlingen in groepjes laten samenwerken. Je maakt dan per groepje een kanaal aan. In de onderbouw hebben we al vaste groepjes, in de bovenbouw deel ik ze in (per niveau of vriendenclub of juist gemixt). De leerlingen kunnen dan in hun kanaal een vergadering starten waarin ze samenwerken, en jij kunt de groepjes digitaal langslopen. Ze kunnen je roepen door je uit te nodigen aan hun vergadering als ze hulp nodig hebben. 

Het mooie van die kanalen is bovendien, dat je er een document kan klaar zetten, waar ze samen in kunnen werken (bovenaan, bij documenten). Ik laat ze bijvoorbeeld samen zinnen uitpluizen in een schema of de cultuur op een tijdlijn zetten, en V4 heeft op die manier voor hun vertaaldossier een opdracht gedaan waarbij ze steeds elkaars vertaalde zinnen van feedback voorzagen. Als docent kun je ook live meekijken in hun werk en je kunt het als je wilt downloaden na afloop om na te kijken, of evt. feedback toevoegen in het gedeelde document.

Naast de privé-kanalen zijn er ook aparte vergaderruimten ('break out rooms'). Deze maak je tijdens je vergadering aan, wat ze minder handig maakt voor van tevoren gevormde groepjes, maar als je je leerlingen even in willekeurige combinaties wilt laten samenwerken, is het heel handig. Jij start de vergaderingen en dan gooit Teams je leerlingen gelijk in hun aparte vergaderingetjes. En als jij de vergaderingen stopt, zitten ze gelijk automatisch weer in de centrale vergadering. Ook hier kun je 'rondlopen' langs de groepjes.

 

 Links delen in Teams

Een heel simpel trucje waar ik pas zeer recent achter kwam: als je een hyperlink in een powerpoint zet en die ppt deelt in Teams, kunnen je leerlingen op de link klikken. Dat is dus een heel handige manier om ze naar wat dan ook online te sturen. Wij gebruiken Sharepoint voor lesmateriaal, dus als ze daar een opdracht moeten vinden, kan ik ze er op die manier gelijk heen leiden, maar ook naar een Forms-quiz bijvoorbeeld, of wat je ook maar voor ze hebt online.

 

Aantekeningen maken in een tekst

Verder heb ik zitten experimenteren met hoe ik in Teams in teksten kan kliederen, zoals ik dat normaal bij het bespreken van teksten op het bord doe (onderstrepen, zinsfuncties boven woorden zetten, pijltjes zetten etc.). Een optie is het whiteboard in Teams, waar je je zin in een tekstvak kunt kopiëren en dan kunt tekenen. Dat tekenen gaat met de mousepad van een laptop verrassend goed, maar het whiteboard werkt vrij onhandig. Het is een enorm whiteboard waarvan je maar een stukje in beeld hebt, dus voor je het weet heb je te ver in- of uitgezoomd, en ook je leerlingen hebben soms het verkeerde stukje bord in beeld en moeten dan op zoek naar je zin.

Ik werk normaal in ppt, maar heb nog geen echt goede manier gevonden om daarin aantekeningen te maken in Teams. Als je je ppt in Teams deelt, kun je er niks mee behalve doorklikken. Als je je ppt als venster deelt, kun je hem niet in presentatiemodus zetten. Wat ik nu doe, is het venster delen terwijl m'n ppt niet in presentatiemodus staat. Ik heb een soort sjabloondia gemaakt met tekstvakjes met alles wat ik zoal in een tekst schrijf (dingen als 'pv', 'ond', 'coni' etc.), die ik dan kan copy-pasten om bij het juiste woord te slepen. Daarnaast doe ik het onderstrepen en verbinden met lijnen of pijlen via tekenen. Het werkt, maar is nog steeds verre van ideaal, het copy-pasten is toch traag. 

Als iemand een betere truc heeft gevonden voor aantekeningen maken bij tekstbespreking, hoor ik het graag! [Edit: zie comments voor een oplossing!]


Lessonup

Ik schreef hier al eerder over deze app. Het blijft een favoriet om mee te werken, vooral om leerlingen zelfstandig aan een opdracht te zetten. Ik vind bij centraal werken in Lessonup het beantwoorden van de vragen erg veel tijd kosten, omdat iedereen op elkaar moet wachten. Maar als ze er zelf mee aan de slag gaan, werken ze lekker op hun eigen tempo, en kun jij zien wat ze doen. Je hebt veel opties in vraagvormen en kunt naast slides (nieuw of uit bestaande powerpoints) ook filmpjes van youtube toevoegen, met vragen op bepaalde momenten in de video. Voor rijtjes gebruik ik de sleepvraag veel. Het fijne is, dat je ook dia's van de ene naar de andere les kunt kopiëren. Dus als V2 iets geleerd heeft, kun je dezelfde vraag hergebruiken bij je herhaling in V3.


Kahoot

Een Kahoot-quiz doet het altijd goed in de klas, en dat is in Teams niet anders (ik schreef er hier al eens over). Ik heb de laatste tijd ook geëxperimenteerd met de 'assign' optie, waarbij leerlingen zelfstandig een Kahoot doen. Het mooie is dat je daarbij kunt kiezen of je de tijdslimiet per vraag aan laat staan of niet. Minder mooi is dat Kahoot toch wel erg vaak hapert. Ik had zo'n zelfstandig quizje als deel van een SO'tje bedacht, en het principe werkte top, maar er waren leerlingen bij wie hij vast liep, of bij wie Kahoot een ander antwoord registreerde dan ze hadden aangeklikt, of die al voordat de teller was afgelopen te laat waren met antwoorden. Dus niet geschikt voor echt belangrijke zaken...


Socrative en Forms

Voor zelfstandige quizzes gebruik ik verder Socrative en Forms. Die werken wel betrouwbaar. Socrative heeft fijne opties om te bepalen hoe leerlingen je quiz doorwerken: klik jij de vragen door of zij, krijgen ze gelijk feedback (je kunt een goed antwoord invoeren om automatisch na te kijken of een uitleg die ze na het beantwoorden van de vraag zien), kunnen ze terug naar een eerdere vraag of niet. Je kunt ook plaatjes bij vragen toevoegen. Aan het eind van mijn les gebruik ik vaak het Exit Ticket (Eindevaluatie), waarbij 2 standaardvragen worden gesteld en je zelf de 3e vraag opgeeft. Nadeel is wel dat je maar 1 quiz tegelijk kunt laten lopen (tenzij je een betaald account neemt), dus voor huiswerk is dat minder handig.

Forms heeft nog weer andere opties die Socrative niet heeft, zoals vertakkingen waarbij je afhankelijk van het gegeven antwoord een andere vervolgvraag krijgt. We gebruiken het onder andere voor de grammatica-vragen van de digitale SO'tjes (bijv. vormen benoemen) en testanalyses.  Forms is ook handig om werk te laten inleveren. Je kunt dan snel zien wie heeft ingeleverd en krijg alles netjes bij elkaar in een mapje in Sharepoint.


Drillster

Als vervanging voor het vragen van woorden in SO's gebruiken we vaak Drillster. Bij het digitale materiaal van Argo en SPQR zitten kant en klare drills voor de woorden en bepaalde grammaticale onderdelen. Daarnaast maken we soms ook zelf drills. Drillster werkt goed, maar de link tussen de methodes en Drillster maakt van inloggen een waar avontuur, iedere keer weer. Om de leervoortgang van de leerlingen te kunnen zien, moeten ze zich aanmelden in jouw groep. Als je ze met de kant en klare drills van Staal en Roeland wilt laten werken, moet dat via het digitale materiaal met een tijdelijke code. Als je niet al je leerlingen in een keer tijdens je les aangemeld krijgt, blijf je dus achter ze aan vangen met steeds weer een andere code die 3 uur geldig is. Soms werkt het ook gewoon niet bij een enkeling. Daarnaast komen verschillende leerlingen op verschillende schermen uit en zien ze soms de door jou bepaalde leerdoelen niet staan en weten ze dus niet welke drills ze moeten doen. Dit is wel weer op te lossen door ze zelf de juiste drill te laten opzoeken via het digitale materiaal van de methode (als ze eenmaal in je groep zitten, zie je dan nog steeds wat ze geleerd hebben), maar al met al is aanmelden bij Drillster toch altijd weer een gedoe...


Hybride lesgeven

Nu we weer op school gaan lesgeven, zal het ook wel weer gaan voorkomen dat een leerling die preventief thuis zit je live les digitaal wil volgen. Ik vind dit de handigste manier: ik vergader met de thuiszitter(s) via Teams. Meestal start ik gewoon een vergadering in het kanaal van de betreffende klas en tag ik evt. de afwezigen om ze uit te nodigen mee te doen met de les. In het lokaal heb ik mijn powerpoint op het digibord, dat functioneert als een tweede bureaublad van mijn laptop (die eraan verbonden is via Apple TV). Ik deel dan vervolgens in Teams dat tweede bureaublad, en dan zien de leerlingen daar alles wat op mijn bord staat, terwijl ze mij ook kunnen horen (en zien) terwijl ik uitleg. Ik geef altijd aan dat ik tijdens de uitleg niet ook nog Teams in de gaten kan houden en dat ik na de uitleg bij ze kom voor evt. vragen, maar als je wilt, kun je wel op je laptop switchen tussen je bureaubladen en Teams in beeld brengen, terwijl op je bord je ppt nog in beeld is. Dit is ook handig als de leerlingen aan het werk zijn en je bijv. de opdracht op het bord hebt staan, maar ondertussen even contact hebt met de thuiszitters. Ik neem ze dan gewoon mee in mijn rondje door de klas en kijk elke keer als ik langs mijn bureau kom even of er nog een vraag in de chat staat. Tijdens de uitleg kun je evt. ook een buddy in de klas gebruiken om vragen door te laten geven.


Digitaal materiaal bijhouden

Ik had altijd het plan om een overzicht te maken van alle digitale dingen die ik verzameld heb, maar daar komt het in de praktijk natuurlijk nooit van. Wat ik nu doe, is de links van quizzes etc. gelijk in de notities van mijn lespowerpoints kopiëren. Die powerpoint zoek ik namelijk volgend jaar weer terug (ik heb per periode een powerpoint voor iedere jaarlaag) als ik mijn lessen voorbereid en dan zie ik dus makkelijk welke Kahoot ik had gebruikt, dat ik voor die uitleg een Lessonup had, waar dat grappige filmpje ook al weer te vinden is etc. Voor de parallelklassen deel ik mijn powerpoints ook met mijn collega, dus die heeft dan ook gelijk de links. 

maandag 11 januari 2021

Het passieve leventje van Barbie

Bij het vinden van een liedje voor het volgende rijtje, gaat het ons natuurlijk vooral om het ritme van het refrein dat nooit meer uit je hoofd moet gaan, maar we zoeken ook altijd naar een link met de inhoud. En wie zou er meer verstand kunnen hebben van de lijdende vorm dan Barbie? 

Speciaal ingevlogen vanuit de 90s in de Tu Quoque-studio (waar de special effects ook wat nostalgisch van kwaliteit zijn 😉) samen met Ken, om de uitgangen van het passivum in het Latijn te leren aan onze gymnasiasten. Vanochtend hadden mijn derdeklassers al een voorpremière en nu is ze klaar om de wereld te veroveren als altijd: het passivum op Barbie Girl!